Ağız Bakımı Haftaları ~ Diş ipi, arayüz fırçası ve gargaralar


        Yeni bir yazıdan herkese merhabalar! Nasılsınız? Umarım geçen haftaki yazıdan sonra herkes dişlerini doğru bir şekilde fırçalamaya başlamıştır :) Beni soracak olursanız Ankara’nın bir soğuk bir sıcak havası eşliğinde protez stajına devam ediyorum. İlk kron teslimimi yaptım, yüzde 15 cepte :)
        Bu hafta, ağız bakımı haftaları kapsamında devam ederek diş ipi, arayüz fırçaları ve gargaralardan bahsedeceğiz. Diş fırçalamak ağız bakımı için olmazsa olmazımızdı, fakat bunlar da öyle mi? Hadi başlayalım.

Diş ipi kullanmak zorunda mıyız?

        Diş fırçası ile dişlerin düz yüzeylerini temizleyebiliriz ama dişlerin birbirine bakan yüzlerine etkin şekilde ulaşamayız. Arayüzler de yiyecek birikimi açısından çok uygun bölgelerdir. Bu yüzden temizlenmediği zaman çürükler kolayca oluşabilir. Bu noktada diş ipi devreye girer,  diş fırçası ile ulaşamadığımız yerlerin temizliğini sağlar. Bu yüzden diş ipi olmazsa olmazımızdır.

NOT: Eğer diş ipi yaparken ip lifleniyorsa orada çürük başlangıcı olabilir. Orayı daha özenli temizleyin, gerekirse ipe macun sürüp arayüze öyle yerleştirin. Ve hekiminize gidip çürük muayenesi olabilirsiniz.


Diş ipini nasıl ve ne kadar sıklıkla yapmalıyım?

        Diş ipi parmak arasında gergin şekilde tutularak diş arasından geçirilir ve yavaşça diş etinin içine doğru ilerletilir. Bu noktada acımaması gerekir, acı veya baskı hissediyorsanız yanlış yapıyorsunuz demektir, çok ilerletiyor olabilirsiniz. Dişlerin her iki yüzeyi de diş ipi dişe yaslanarak temizlenir. Etkin temizlenmeyen bölgelerde gingivitis geliştiği için ilk diş ipi uygulamasında diş etinin kanaması normaldir. Devam ederseniz buradaki ödem azalacak, diş eti daha sağlıklı ve dayanıklı hale gelecektir ve kanamamaya başlayacaktır.

Normalde her gece yatmadan önce yapılması uygun ama bazen hepimiz biraz tembel olabiliyoruz. Bu yüzden ben 2 günde bir yapıyorum, siz de böyle yapabilirsiniz :)

NOT:  Diş ipi, diş fırçalamadan önce yapılmalıdır. Böylece ara yüzler temizlenerek açılacak ve diş fırçalarken macun o bölgelere daha etkin gelecektir. Macunun içindeki florür maddesinin çürük önleyici ve mineyi sağlamlaştırıcı etkisi arayüzlerde de etki gösterebilecektir.

Arayüz fırçaları ne işe yarar, ne zaman kullanılmalıdır?

        Ara yüz fırçaları diş ipiyle aynı işlevi görür, adından da anlaşıldığı üzere dişlerin arayüzlerini temizlemeye yarar. Ara yüz fırçası uygun boyutta seçilmelidir. Eğer gerekenden büyük seçilir ve dişlerin arasına girmeye zorlanırsa diş etlerinde geri dönüşümsüz zararlar yaratabilir. Ara yüz fırçaları genelde diş eti çekilmiş hastalara tavsiye edilir. Ortodontik tedavi gören hastalar da braketlerin arasını temizlemek için bu fırçaları kullanırlar.

Gargaraları kullanmak şart mıdır?

        İyi bir ağız temizliği için diş fırçalama ve diş ipi kullanımı büyük oranda yeterlidir. Ama istenirse gargaralar da kullanılabilir. Gargara, diş fırçalandıktan sonra yapılmalıdır. Ben gargara kullanmıyorum.

NOT: Gargara seçiminde dikkat edilmesi gereken nokta gargaranın pH’ıdır. Asidik yani düşük pH’a sahip gargaralar ağızda erozyon dediğimiz diş minesini aşındırma etkisi yaparlar.  Yüksek pH’a sahip gargaralar tercih edilmelidir.

        Bu haftalık bu kadar. Sorunuz olursa yorumlarda yazabilirsiniz. Haftaya yine ağız bakım haftaları kapsamında bir yazı olacak fakat içerik sürpriz :) Şimdilik hoşça kalın, haftaya görüşmek üzere.
        Unutma, aksini söyleseler de gülünce çok güzelsin.



Yorumlar

  1. verdiğiniz bilgiler için teşekkürler hocam.. çok güzel yazı olmuş hocam 👌🙂

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem 👌 Yazıların devamını sabırsızlıkla bekliyorum 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, her cumartesi burada buluşmak üzere anlaşıyoruz ozaman ;)

      Sil
  3. SÜPER BİLGİLER! Sürekli yeni ve yararlı güncel bilgilerle karışımızdasın! Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkesin Kabusu 20 Yaş Dişleri

Ağız Bakımı Haftaları ~ Diş Fırçalama