Ağız Bakımı Haftaları ~ Diş Fırçalama


         Herkese merhaba! Öncelikle bu haftaki gecikme için üzgünüm. Bu aralar zamanı yönetme konusunda biraz sıkıntı yaşıyorum :) Önümüzdeki haftalar, ağız bakımı haftaları olacak. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve önemi, gargaralar, diş fırçası ve macun seçiminden bahsedeceğiz. Bu hafta, çoğumuzun yanlış bildiğini düşündüğüm ve çok önemli olan bir konu seçtim: Diş Fırçalama.
         Diş çürüklerini önlemek ve ağız sağlığını idame ettirmek için diş fırçalama vazgeçilmezdir. Herkes fırçalama ile uğraşmadan kolay yollarla bunu sağlamak ister, örneğin gargaralar veya çok etkili olduğu söylenen macunlar ile. Ama üzgünüm ki henüz bunu sağlayan bir teknoloji gelişmedi. Ya manuel, ya da otomatik diş fırçaları ile dişlerimizi mekanik olarak temizlemek zorundayız. 
         Geçen haftaki konuyu soru cevap şeklinde hazırlamıştım, çok olumlu geribildirimler aldım. O yüzden bu hafta da bu şekilde devam edeceğim.

Dişlerimizi günde kaç kere fırçalamalıyız?

         Dişlerimizi sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce olmak üzere 2 kere fırçalamalıyız. Öğlen de isteğe bağlı fırçalanabilir. Ben çoğu zaman fırçalıyorum. Bu zamanlar arasında en elzem olanı gece yatmadan önce olandır. Çünkü gece tükürük akışı düşer ve ağız asidik hale gelir. Çürüğe en yatkın olduğumuz zaman dilimi gece uykudaki zamandır.

(Sert ve yanlış fırçalamaya
bağlı dişlerde abrazyon)

Dişlerimizi nasıl fırçalamalıyız?

         Hastalarımızın en çok yanıldığı konu budur. Bu yüzden ağzına çok iyi baktığını düşünüp dişlerine geri dönüşümsüz zararlar vermiş olan bir çok hastam oldu. Dişler diş fırçası sağa sola gidecek şekilde fırçalanmamalı. Bu, dişlerde abrazyon dediğimiz zararlara ve diş etinde çekilmelere sebep olur.



         Dişlerimizi 2 şekilde fırçalayabiliriz:

(Yuvarlama)
(Süpürme)

1-Yuvarlama hareketi dediğimiz, yuvarlak hareketlerle tüm diş yüzeylerinden geçerek.
2-Süpürme hareketi ile, üst çenede fırçayı diş etine 45 derece açıyla tutarak diş etinden dişe doğru süpürerek. Alt çenede fırçayı diş etine 45 derece açıyla tutarak diş etinden dişe doğru süpürerek.
         
         Ben tüm dişlerimi önce yuvarlama, sonra da süpürme hareketiyle fırçalıyorum.
         Dişleri fırçalarken ilk çiğneme yüzeyinden başlamalıyız. Çünkü macunu ilk sürdüğümüzde aşındırma gücü çok fazladır ve minenin en güçlü olduğu yer çiğneme yüzeyleridir.
         Sonra tüm dişlerin ön ve arka yüzeyleri birkaç defa geçecek şekilde fırça çok bastırılmadan fırçalanmalıdır. En arka dişler genelde çok temizlenemez, buralar özellikle iyi fırçalanmalıdır.
         2 dakika fırçalama süresi yeterlidir. Ama asıl önemli olan her dişinizin her yüzeyindeki plağı iyi uzaklaştırabilmektir. Bu yüzden bu süre kişiden kişiye değişir.
         Dilinizi ve diş etlerinizi de çok bastırmadan fırçalamayı unutmayın.

Çok Önemli Not: Dişleri fırçaladıktan sonra ağız suyla sadece 2 kere çalkalanmalı. Çünkü daha fazla çalkalamada diş macunlarında bulunan florür uzaklaşarak, maddenin çürük önleyici etkisi yok olmaktadır.

Not: Asitli bir besin yedikten sonra dişleri fırçalamadan önce 30 dakika geçmesini beklemek gerekir. Çünkü asit, mineyi demineralize eder yani yumuşatır. Ve hemen dişlerimizi fırçalarsak mekanik kuvvetle mineyi uzaklaştırır ve dişe zarar veririz. 30 dakika bekleme süresinde tükürükteki mineraller mineyi eski sağlam yapısına döndürür.




        Bu haftaki yazı nispeten kısa oldu ama yeterli ve açıklayıcı olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki hafta, ağız bakımının ayrılmaz parçası olan diş ipinden ve arayüz fırçaları ile gargaralardan bahsedeceğiz.

        Bazen her ne kadar öyle hissetmeseniz de gülünce çok güzelsiniz. Haftaya görüşmek üzere…



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ağız Bakımı Haftaları ~ Diş ipi, arayüz fırçası ve gargaralar

Herkesin Kabusu 20 Yaş Dişleri