Ağız Bakımı Haftaları ~ Diş Macunları


         Herkese merhaba, nasılsınız? Bahar mevsiminin de gelmesiyle birlikte hepinize çiçek kokulu günler dilerim :) Beni soracak olursanız Ankara’nın bu mevsiminin güzelliğinin tadını çıkarmakla meşgulüm. Havalar o kadar güzel ki ilham almamak elde değil. Tabi ki akşamları yine aynı soğuk Ankara ama artık önlem alarak dışarı çıkmayı öğrendim :)

         Bu haftaki konumuz ağız bakımı haftalarında hepinizin de olacağını tahmin ettiği bir konu: Diş macunları. Diş macunları neden bizim için önemli? Olmazsa olmaz mı? Doğru diş macunu seçimi nasıl olmalı? Beyazlatıcı veya hassasiyet giderici macunlar nasıl işlev görür? Gibi sorulara yanıt bulmaya çalışacağız bu haftada. Diş macunu seçimine yönelik birkaç ipucu da vereceğim. O halde hadi başlayalım.

Diş Macunları ağız bakımında olmazsa olmaz mıdır?

         Ağız hijyeni söz konusu olduğunda hepimizin aklına diş fırçası ve macunu ikilisi gelir. Fakat plağı uzaklaştırmada asıl görevi üstlenen araç diş fırçasıdır. Diş macunları güzel tat ve koku ile kişiye diş fırçalama konusunda motivasyon verir. Aslında diş macunlarının plağı uzaklaştırmada bir etkisi yoktur.

O zaman diş macunlarını kullanmayalım mı?

         Diş macunlarını tabi ki kullanalım. Diş macunlarının içinde bulunan, ki bu genelde 1450 ppm civarı olur, florür maddesi diş çürüğünü önlemede çok önemli göreve sahiptir. Florür maddesi diş minesini güçlendirir, çürüğü önler ve var olan çürüğün ilerlemesini engeller hatta geri bile döndürebilir. Örneğin biz kliniklerimizde başlangıç çürüğüne topikal florür dediğimiz bir tedavi ile müdahale ediyoruz.

Florürlü diş macunu mu florürsüz mü?

         Son dönemlerde florüre karşı bir karalama kampanyası başlatılmış olup, bu hiçbir makul kanıta dayandırılmadan yapılmaktadır. Yapılan karalama kampanyasında gösterilen deneylerde çok yüksek düzeylerde sistemik florür deneklere verilmiştir, fakat biz diş macunlarıyla topikal bir etki bekliyoruz. Biz diş hekimleri olarak diş macunlarının içinde kesinlikle florürün bulunmasını tavsiye ediyoruz.

Bana uygun diş macununu nasıl seçmeliyim?

         Bize bu soru geldiğinde hastaya hemen şu soruyu sorarız: Hassasiyetiniz var mı? Eğer yoksa, tadı ve kokusu hoşunuza giden florür içeren herhangi bir diş macununu kullanabilirsiniz. Piyasada bulunan ve bilindik markalardan almanızda fayda var (içerik açısından). Diş macununda fiyat arttıkça etkisi artıyor diye bir şey yok.  

(Açığa çıkmış dentin tübülleri)

Hassasiyet giderici diş macunları işe yarar mı?

         Bu sorunun cevabı çoğu kişide evet. Bazen aşınmaya veya başka sebeplere bağlı ilk yazıda bahsettiğim dentin tübülleri açığa çıkar. Böylece diş uyaranlara açık hale gelir ve ağrı kolayca oluşur. Hassasiyet giderici diş macunları da bu
dentin tübüllerini kapatarak veya sinir uçlarını desensitize ederek işlev görür. Bu macunlar genel olarak etken madde olarak “Potasyum nitrat” veya “Arginin” içerir.

Beyazlatıcı diş macunları işe yarar mı?

         Diş beyazlatma etkisi farklı yollarla gerçekleşebilir. Hidrojen peroksit içerenler pigmentlere etki ederler ve kalıcı beyazlık sağlarlar. Ama bu madde dişlerde hassasiyet yaratabilir. Aşındırıcı etki ile beyazlık sağlayan diş macunları da vardır. Bu yöntem diş minesine zarar verir. Bir diğer türü de dişleri tabiri caizse boyayarak belli bir süreliğine beyaz gösteren diş macunlarıdır. Bu
macunlar içeriğinde genelde “Titanyum Dioksit” içerirler. Görünen o ki en masumu bu son grup.

İPUCU

         Sonuç olarak birkaç madde söyledik. Macunların içeriğini kabaca okuyabiliriz.
Florür Kesinlikle olmalı
Potasyum nitrat, Arginin Hassasiyet giderici etki
Titanyum dioksit Beyazlatıcı etki

Macunu nasıl kullanmalıyım?

         Kolay olduğu kadar önemli de bir soru. Fındık tanesi kadar macun, ıslatılmamış diş fırçasının üstüne sürülmelidir. Macunun üzeri de ıslatılmamalıdır. Macunun tükürükle çözünmesi istenir. Suyla çözüldüğünde çok seyrelecek ve florür yeterli etkiyi gösteremeyecektir.
 


         Bu haftalık bu kadar arkadaşlar. Ağız bakımı haftaları önümüzdeki hafta da devam edecek. Varsa sorularınız ve ve görüşlerinizi yorumlarda görmeyi çok isterim.

         Kanalıma abone olmayı unutmayın :P Gülünce çok güzel oluyorsunuz.

Yorumlar

  1. Çok teşekkürler bu hafta da eğlenceli ve bilgilendirici bi içerik okudum:))

    YanıtlaSil
  2. SÜPER SÜPER SÜPER! KAHKAHALARLA ÖĞRENDİM! NASREDDİN HOCANIN TORUNU OLDUĞUN BELLİ,GÜLDÜREREK DÜŞÜNDÜRMENDEN!

    YanıtlaSil
  3. Takip ediyorum ve her hafta yazilari sabirsizlikla bekliyorum :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ağız Bakımı Haftaları ~ Diş ipi, arayüz fırçası ve gargaralar

Herkesin Kabusu 20 Yaş Dişleri

Ağız Bakımı Haftaları ~ Diş Fırçalama